De stille aanbidder

magazine-mockup_smal2

Hieronder vindt u een voorproefje. Bent u benieuwd naar de rest van het artikel of naar het hele blad? Vraag Petrus dan hier aan.

 

De stille aanbidder in de
Sint-Pieterskerk
in Beesd

Een toren die half af is, een dienst die half vol zit. Op bezoek in de Sint- Pieterskerk, het thuis van de protestantse gemeente in het Betuwse dorp Beesd.

Zat de kerk vol?
“Nee, de kerk was half leeg. Er waren zo’n honderd mensen. Ik had er veel meer verwacht omdat er nieuwe ambtsdragers werden bevestigd. Toch kreeg ik de indruk dat men het bijzonder vond dat er zo veel mensen waren.”

Zaten er veel jongeren in de kerk?
“Ik heb ze niet gezien. Er waren ongeveer vijf kinderen, samen met hun ouders. Zij gingen naar de kindernevendienst. De kerk was voornamelijk gevuld met grijze haren.”

Waar ging de preek over? Was hij te volgen?
“Over de bruiloft te Kana (Johannes 2). De dominee gaf de kinderen voorbeelden van hoe je een bruiloft viert, zoals in de joodse traditie. De preek was goed te volgen: een duidelijk verhaal waar je je aandacht goed bij kon houden.”

Wat vond je van de muziek?
“We zongen liederen uit het Nieuwe Liedboek. Ze pasten goed bij het thema.”

Was er iets wat je raakte, ontroerde, blij of enthousiast maakte?
“Ik vond het bijzonder dat de dominee iedereen bij naam kende. Hij riep alle kinderen naar voren voor de kindernevendienst. Ook de nieuwe ouderlingen en diakenen sprak hij persoonlijk toe. Dat was erg mooi. Het voelde aan als een warme gemeente.”

Was er iets wat je vreselijk vond?
“Nee, ik voelde me juist welkom in de dienst. Een man achter me begon gelijk een praatje. Leuk dat gemeenteleden echt interesse hebben in nieuwe mensen.”

Wat viel je het meeste op aan de dienst?
“Na het afscheid gingen de ‘oude’ diakenen en ouderlingen weer in de gewone kerkbanken zitten. De nieuwe ambtsdragers werden daarna vanuit de kerk naar voren geroepen en bevestigd.”

Wat gebeurde er na de dienst?
“Achter in de kerk stond koffie en thee klaar en je kon de nieuwe ambtsdragers feliciteren. Iedereen maakte een praatje met elkaar.”

Benieuwd naar het hele artikel?

Wilt u Petrus gratis in uw brievenbus? Of cadeau geven aan een ander?
Neem hier een abonnement.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan onze magazinetrailer!

Protestantse Kerk in Nederland

In de Protestantse Kerk komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. In plaatselijke gemeenten in heel Nederland zoeken mensen samen naar geloof, hoop en liefde. Dit gebeurt niet alleen binnen de eigen gemeenschap, de kerk is ook maatschappelijk betrokken. De Protestantse Kerk heeft eeuwenoude wortels, maar experimenteert ook met nieuwe vormen van kerkzijn.

logo_rgb_web