‘In je medemens
ontmoet je God’

petrus-4-oud-en-jong-2

Hieronder vindt u een voorproefje. Bent u benieuwd naar de rest van het artikel of naar het hele blad? Vraag Petrus dan hier aan.

 

‘In je medemens
ontmoet je God’

Wie is Jezus? Heeft bidden zin? Hoe moet het verder met de kerk? Piet (73) en Bjorn (24) uit Westerhaar verschillen over veel onderwerpen van mening. Maar over één ding zijn ze het roerend eens: “We moeten in de kerk veel meer met elkaar in gesprek.”

De mannen hebben geen tijd nodig om het ijs te breken. Boven een kop koffie en een dik beboterde plak krentenwegge komt het gesprek gelijk los. Bjorn lacht: “Ik ga geen bijbelteksten citeren, hoor. Daar ben ik heel slecht in. Ik ben niet zo’n lezer, ik ga meer af op mijn gevoel.”

Piet is wél een lezer. “Mijn boekenkast staat vol, vooral met boeken over Jezus. Dat heeft te maken met een gesprek dat ik had toen ik een tijdlang op een school in Libië werkte. Een islamitische onderwijzer nodigde mij uit om mee te gaan bidden. Toen we achteraf doorpraatten, zei hij: ‘Voor mij is God overal aanwezig: in de vogels die fluiten, in de bloemen die bloeien … Daarom vind ik het lastig te begrijpen dat christenen Jezus zien als de Zoon van God. God is al in alles, die hoeft toch niet naar de aarde te komen?’ Ik had geen weerwoord. Wie was Jezus eigenlijk voor mij? Dat werd vanaf toen de vraag van mijn leven.”

Inmiddels heeft hij een antwoord. “Ik geloof dat ieder mens een eeuwige ziel heeft die een deel van God is. Zo kijk ik ook naar Jezus: als een mens die – net als wij – verbonden was met God. Wij hebben net als Jezus de opdracht om iets van Gods liefdeskracht te laten zien.”

 

Piet en Bjorn

Piet Loendersloot (73) en Bjorn Hartman (24) zijn allebei lid van de gereformeerde kerk in Westerhaar. Piet is gepensioneerd onderwijzer. Hij gaat nu nog regelmatig op pad als internationaal vrachtwagenchauffeur. Piet is lid van het christelijk mannenkoor in Westerhaar en als notulist betrokken bij de kerkenraad. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.
Bjorn werkt – na een korte onderwijscarrière – als expeditiemedewerker bij een groot bedrijf. Daarnaast doet hij veel in de kerk: hij is onder andere organist

Respect

Met bidden kan Piet niet zo veel. “Ik ben een deel van God, ik hoef geen contact te zoeken met God. Soms wordt er in de kerk gebeden alsof er een mannetje in de wolken zit dat naar ons luistert en doet wat wij zeggen. Dat geloof ik niet.”
Bjorn ervaart dat anders. “Ik geloof dat God bij mijn leven betrokken is, dat Hij mij niet loslaat. In de Bijbel lezen we dat toch ook: dat we door Jezus tot God mogen komen? Jezus is tenslotte voor onze zonden gestorven.”

Benieuwd naar het hele artikel?

Wilt u Petrus gratis in uw brievenbus? Of cadeau geven aan een ander?
Neem hier een abonnement.

Nog niet overtuigd? Bekijk dan onze magazinetrailer!

Protestantse Kerk in Nederland

In de Protestantse Kerk komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. In plaatselijke gemeenten in heel Nederland zoeken mensen samen naar geloof, hoop en liefde. Dit gebeurt niet alleen binnen de eigen gemeenschap, de kerk is ook maatschappelijk betrokken. De Protestantse Kerk heeft eeuwenoude wortels, maar experimenteert ook met nieuwe vormen van kerkzijn.

logo_rgb_web