‘Ik neem mijn twijfels elke avond
mee in mijn gebed’

visser-visser-wietze

Hieronder vindt u een voorproefje. Bent u benieuwd naar de rest van het artikel of naar het hele blad? Vraag Petrus dan hier aan.

Hoe de radio-dj dagelijks vecht met God

Jongeren weghouden bij de verleidingen van het leven? Dat heeft geen zin. Heb het lef om ze los te laten, maar help ze wel het spoor van Jezus te vinden, stelt radio-dj Wietze de Jager.

Het is even zoeken hoe ze het gesprek gaan vormgeven. “Voer jij het woord maar, Paul”, stelt Rob Visser voor, want Paul Visser en Wietze de Jager, dj bij Radio 538, kennen elkaar goed: Wietze is lid van de Noorderkerk.

Maar dat zorgt er júíst voor dat Paul Visser liever wat meer op de achtergrond blijft. “Het voelt raar om Wietze te interviewen, ik ken hem te goed. Hij beheert zelfs gedeeltelijk mijn Instagram-account, hij kan mij maken en breken”, grapt Paul. “Begin jíj maar liever, Rob.”

Die blijkt heel nieuwsgierig naar de radio-dj, want “ik kende je helemaal niet”. Dat snapt Wietze heel goed, want op de radio bereikt hij een veel jonger publiek. Mensen van de leeftijd van de Vissers hebben vaak geen idee wie hij is.

Visser & Visser

Twee vissers van mensen, de predikanten Paul Visser (Noorderkerk Amsterdam) en Rob Visser (Protestantse Gemeente Vuren), ontmoeten bekende Nederlanders. Ze gaan in gesprek over geloven, de kerk en de samenleving.

Talent

Wietze is opgegroeid in de vrijgemaakte kerk. “Een tikkeltje orthodox”, schat hij zelf in. In zijn studententijd was hij wat minder bezig met zijn geloof. “Maar ik heb op het juiste moment de juiste mensen om me heen gehad.”

Met ‘de juiste mensen’ bedoelt hij onder anderen zijn broer, die ook in Amsterdam woont en regelmatig op zondag appt: ‘Vanavond Noorderkerk?’ “Als ik al twijfel, haalt hij me wel over.” Of zijn eigen predikant. “Op een dag kwam Wietze bij me”, vertelt de voorganger. “Kán mijn werk als radio-dj wel als je gelooft, vroeg hij zich af. Voor mij is dat geen vraag. Mensen in andere functies staan óók bloot aan allerlei verleidingen. Ontwikkel je talent, heb ik geantwoord. Maar, zo heb ik erbij gezegd, ga tegelijkertijd op zoek naar God.”

“Dat opende mijn ogen”, aldus Wietze. “Christen-zijn en werken als radio-dj hoeft niet los van elkaar te staan. Het is juist een uitdaging.” Hij verrast mensen graag met zijn geloof: “Veel mensen denken bij een kerk aan iets ouds en stoffigs. Dat er ook hippe jongeren naartoe gaan, verbaast ze.”

Hij steekt zijn geloof niet onder stoelen of banken. Soms zit dat in details – “vloeken op de radio, dat is echt een grens” – soms vraagt hij er bewust aandacht voor. Zo kwam Paul Visser in 2016 naar aanleiding van de Week van Gebed vier maanden lang elke maandagochtend in de uitzending om te bidden. Voor een zender als Qmusic een nogal provocerend idee. Het leverde flink wat reacties op. “Vernietigende, van mensen die daar niet op zaten te wachten, maar ook verrassende. Mensen zeiden: ‘Zit ik in het donker in de auto, hoor ik een dominee bidden. Dat doet me wat.’”

Het was altijd even schakelen voor Paul Visser: eerst vaak een luidruchtige grap aanhoren – en dan gaan bidden. “Maar ik vond het heel bijzonder dat ik dit mocht doen, mensen door een kort gebed bij God brengen.” Nog steeds spreken mensen hem erop aan: “U bent toch die dominee die bidt met Wietze?”

 

Benieuwd naar het hele artikel?

Wilt u Petrus gratis in uw brievenbus? Of cadeau geven aan een ander?
Neem hier een abonnement.

Protestantse Kerk in Nederland

In de Protestantse Kerk komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. In plaatselijke gemeenten in heel Nederland zoeken mensen samen naar geloof, hoop en liefde. Dit gebeurt niet alleen binnen de eigen gemeenschap, de kerk is ook maatschappelijk betrokken. De Protestantse Kerk heeft eeuwenoude wortels, maar experimenteert ook met nieuwe vormen van kerkzijn.

logo_rgb_web